Beroende på hur känd du blir, inom vilka olika områden inom konsten som du jobbar samt vilken inriktning som du har på din konst kommer detta att påverka om du kan leva på detta yrke. En del har konsten som en hobby och då blir livet som konstnär mycket enklare, eftersom dessa människor kan ha ett arbete vid sidan om. Här blir de då inte beroende av hur mycket de tjänar på sin konst, utan kan se detta som ett extra tillskott när de väl säljer ett alster. För de som har den stora passionen brukar det inte vara aktuellt att ha ett arbete, utan här satsas det på konsten som ett professionellt yrke. I dessa fall kan det många gånger vara svårt att leva på sin konst.

Detta är något som kan ses vara genomgående i historien gällande numera kända konstnärer. Här kan vi ta Pablo Picasso och vår svenska Anders Zorn som exempel. Dessa två hade trots de astronomiska framgångar som de rönt efter sin död svårt att sälja sin konst under den tid som de var verksamma. Det är just därför som det är så svårt att leva på sin konst, eftersom det tar tid att bli erkänd. För många konstnärer blA_Wrecked_Railway_Bridge_Near_The_Hindenburg_Line_Near_Villers_Guislain_(1917)_(Art_IWM_Art_246)ir de riktigt populära och hyllade först efter sin död.

Nu är naturligtvis inte detta genomgående, utan det finns de som är verksamma idag och kan leva på sin konst. Här handlar det då oftast om beställningar av motiv, och inte enbart att skapa de olika tavlor som du själv vill som konstnär. När du är konstnär och lever på din konst kommer du också att behöva betala skatt. Detta är en särskild konstnärsskatt, och har en lägre nivå än skatten för vanligt arbete. Detta har skapats då vetskapen redan finns att det kan vara svårt för många konstnärer att verkligen klara av att leva på sin konst.